Begrebet Borgerløn

Af Jens Wamsler

 

"Borgerløn ind ad bagvejen" var overskriften på et debatindlæg fra Hans Skov Christensen i Berlingske Tidende 20/9 1994.

Det, der er på vej ind ad bagvejen, er imidlertid ikke borgerløn, men en udhulning af begrebet borgerløn.

Som de fleste andre, der argumenterer mod borgerløn, argumenterer Hans Skov Christensen imod, at man til alle, der ikke er i arbejde, giver en indtægtsuafhængig overførselsindkomst, som er betinget af, at de holder sig væk fra arbejdsmarkedet.

Jeg er enig i Hans Skov Christensens kritik heraf.

Passiviserende overførselsindkomster til alle, der ikke er i arbejde, har bare intet med borgerløn at gøre.

De Grønnes idé med borgerløn er, at man i stedet for at give en passiviserende overførselsindkomst som belønning for at holde sig væk fra arbejdsmarkedet, skal give alle en ensartet ydelse, uanset om de er i arbejde eller ej. Herved kan man sikre det enkelte menneskes eksistensgrundlag uden samtidig at presse de svageste ud af arbejdsmarkedet. Den løndifferentiering, som Hans Skov Christensen efterlyser, vil netop blive muliggjort med borgerløn.

Naturligvis vil der ligge et stærkere incitament til at arbejde, hvis man intet eksistensgrundlag har uden at arbejde, end hvis man får en indkomstuafhængig borgerløn. Jeg forventer derfor ikke, at jeg med dette indlæg har overbevist Hans Skov Christensen om, at vi skal indføre en indkomstuafhængig borgerløn. Men jeg håber som borgerlønstilhænger, at mit indlæg kan bidrage til, at man kalder tingene ved deres rette navn. Passsive overførselsindkomster er et velkendt fænomen, som allerede er indført - ad fordøren eller ad bagvejen.

En indkomstuafhængig borgerløn er et nyt fænomen, som ikke er indført, men som kan være et konstruktivt alternativ til de passive overførselsindkomster.