Vi venter på grøn bevægelse

Af Jens Wamsler, Pressesekretær for De Grønne

 

I sin anmeldelse af Roussopoulus' bog om Politisk økologi i Information 25.6. nævner Niels I. Meyer, at de danske grønne ikke har givet noget radikalt forslag til ændring af samfundssystemet. Meyer

mener, at dette kan være en af grundene til partiets hensygnende tilstand. 

Jeg skal i den anledning gøre opmærksom på, at de danske grønne i sit principprogram faktisk har et ganske omfattende afsnit, der under overskriften "Decentralisering, medansvar og medindflydelse skitserer en samfundsstruktur, som stort set svarer til den socialøkologiske model, som Meyer efterfølgende refererer Roussopoulus for at anbefale.

De Grønne anbefaler i sit program, at lokalsamfund af størrelsesordenen 2000 indbyggere bliver de bærende elementer i samfundsstrukturen.

Sådanne lokalsamfund kan selvstændigt løse de fleste opgaver inden for det sociale område, det nære miljø, den primære sundhedstjeneste og skoleundervisning. I lokalområderne kan man endvidere fremme lokal produktion gennem en fritagelse for statsskat ved lokal produktion til lokale formål.

Ansvaret for at sikre beskæftigelsen må naturligt ligge i lokalområderne.

Programmet indeholder endvidere en beskrivelse af, hvilke overordnede opgaver, der tænkes placeret i kommuner af størrelsesordenen 50.000 indbyggere, samt de forholdsvis få opgaver, som fortsat må ligge hos en central statsmagt.

De Grønne har faktisk på mange områder et ganske detailleret program. På visse områder er der mangler, men jeg tror ikke, det er forklaringen på "partiets hensygnende tilstand". Forklaringen

herpå skal efter min vurdering findes i det forhold, at fundamentet i form af en folkelig grøn bevægelse er for svagt.

Uden et sådant fundament visner et politisk parti hen, uanset hvor mange og gode programpunkter det har. De Grønne er derfor p.t. i venteposition. Der er behov for en folkelig grøn bevægelse, for

vi kan komme videre. En bevægelse som erkender, at vi ikke får et bedre miljø, hvis man ikke tager udgangspunkt i det nære og som i praksis vil arbejde i overensstemmelse hermed. Man kommer ikke langt med en formel ændret samfundsstruktur, hvis der ikke er lokale kræfter, der kan fylde den formelle struktur ud.

Men jeg kan anbefale Niels I Meyer og andre at hente inspiration ved at læse De Grønnes principprogram.